Het kasteel van Oleron

De Citadel

De Citadel van het Château-d'Oléron, waarvan de bouw in 1630 in opdracht van Richelieu op de overblijfselen van het voormalige kasteel werd uitgevoerd.
Vanaf 1689 leidt de bouw van de hoornstructuren aan de moeraszijde tot de onteigening van een deel van de stad: alle huizen, openbare en religieuze gebouwen die zich in het betrokken gebied bevinden, worden met de grond gelijk gemaakt.
In 1700 werd binnen de nieuwe vestingwal een nieuwe stad ingericht, volgens een geruit plan en rond de Place d'Armes. De vesting met een defensieve functie bood ook onderdak aan disciplinaire instanties, burgerlijke en religieuze geïnterneerden tijdens de terreur en politieke gevangenen in 1870. Op 17 april 1945 verwoestte een luchtbombardement veel elementen van de citadel door een luchtbombardement. Van 1959 tot 1970 begon een eerste restauratie. De vesting zal vanaf 1988 gerenoveerd worden. Tegenwoordig zijn er tentoonstellingszalen en culturele evenementen.

De haven

De haven van Château-d'Oléron is een belangrijk doorvoercentrum voor oesters. De gemeente is een van de belangrijkste onderdelen van het bekken van Marennes-Oléron (met Marennes en La Tremblade). De oesterkwekerij, die al in de Romeinse tijd werd beoefend, werd in de 17e eeuw nieuw leven ingeblazen, maar pas in de 19e eeuw volledig ontwikkeld. Veel oesterkwekerijen zijn gebouwd op de plaats van voormalige kwelders en vormen een echt mozaïek van land en water. In deze bassins (of "heldere") groeien en krijgen oesters een unieke kleur en smaak onder invloed van een microscopisch kleine algen, de blauwe navel. Meer dan 100 bedrijven leven van deze activiteit en de meeste zijn gevestigd in de haven en op het Ors-kanaal.

Ors Kanaal

Het Ors-kanaal, met zijn veelkleurige hutten, ligt aan de linkerkant zodra het viaduct voorbij is. Het mondt uit in de Maumusson pertuis bij het viaduct. Het is het langste kweekkanaal voor oesters en een van de mooiste van het eiland Oleron over een lengte van meer dan 1,5 km.

Het strand van het Château d'Oléron

Het strand is een familiestrand, zonder golven of stromingen. Zwemmen is alleen mogelijk bij hoog water. Gelegen in het natuurreservaat van Moëze-Oléron, zijn honden niet toegestaan en is het verboden om te vissen (te voet en met de lijn).

Waterlichaam van de Phibie

Het Phibie zeewaterlichaam, naast het strand, is toegankelijk tijdens de zomervakantie. Zwemmen wordt begeleid van 11.00 tot 19.00 uur gedurende deze periode. Een tiralo is gratis beschikbaar op aanvraag bij de badmeesters. De toegang wordt vergemakkelijkt door een rooster. De bewaakte zwemzone is afgebakend. Er is een duikplank geïnstalleerd.

Het treintje van het kasteel

Sinds 1992 neemt de Petit Train u mee op een reis om de karakteristieke plaatsen van deze stad te ontdekken: het binnenland van de Citadel versterkt door Vauban met zijn vestingmuren, slotgrachten en koninklijke poort, enkele typische straatjes van de stad en de oesterhaven om u te vertellen over de oesterkweek. Een 5 km lang circuit, voltooid in bijna 35 minuten, waarin de vele verhalen en anekdotes de wandeling perfect aanvullen.
Onmiddellijk instappen voor een aangename en informatieve reis!
Voor gezinnen, ouderen, kinderen en alle anderen.

Markt

Er is het hele jaar door van dinsdag tot en met zaterdag van 7.30 tot 12.30 uur en elke dag in juli en augustus een markt. Het is een voornamelijk doordeweekse voedselmarkt in en rond de overdekte markt. U vindt er: bakkerij, slagerij, delicatessenzaak, wijn en pineau, kaasmaker, visboer, primeur, oesterkweker...
En een grote markt op zondagochtend van 7.30 tot 13.00 uur op de overdekte markt en in het centrum van de stad, een grote levensmiddelenmarkt in en rond de overdekte markt met veel winkels in en rond de overdekte markt en een kermismarkt op het hele Place de la République: kleding, sieraden, ijzerwaren, lederwaren, ......
Nachtelijke uren in het seizoen op woensdag in de stad en op vrijdag in de haven.